1. května 2013

Basbousa



Představte si to nejsladší, co jste kdy v životě ochutnali. Přimíchejte k tomu pár lžic cukru navíc a celé to polijte cukerným sirupem. Přesně taková je Basbousa, krupicový koláč vonící kokosem.

V arabském světě se cukrem rozhodně nešetří, většina moučníků je velmi sladkých. Věřte mi, hladina cukru v krvi vám prudce stoupne již při prvním soustu. Navíc obliba polévání sladkých jídel cukerným sirupem s příměsí esence z růží či pomerančového květu je u Arabů všeobecně známá. Má nejen chuťový význam, ale vzhledem k teplému počasí, které u nás během roku máme, také udrží cukroví déle čerstvé. Cukr působí jako konzervant a cukroví se nekazí.

Já jsem pro tentokrát omezila množství cukru na „minimum“. Do těsta jsem nepoužila žádný, pouze jsem celý moučník přelila sirupem.

Všude platí: hrnek = 250 ml

sirup (ater):

1 hrnek cukru

1 hrnek vody

pár kapek citronové šťávy

esence z růží


moučník:

1 hrnek krupice

1 hrnek kokosu

1 hrnek kokosového krému

¼ - ½ hrnku mléka

70 g rozpuštěného másla (nejlépe ghee)

1 lžička prášku do pečiva

pražené kousky mandlí na ozdobu



Cukr, vodu a růžovou esenci smícháme, přivedeme k varu, zakápneme citronovou šťávou a svaříme na sirup, což trvá přibližně 15 minut. Poté necháme vychladnout.

Krupici, kokos a prášek do pečiva smícháme, přilijeme rozpuštěné máslo, kokosový krém a promícháme. Nakonec přidáme dle potřeby mléko, těsto by mělo mít kašovitou konzistenci.

Formu na pečení 20 x 28 cm vytřeme máslem, pomocí stěrky do ní přendáme těsto a při 180 stupních (horní a dolní ohřev) asi 30 minut pečeme. Ke konci pečení zapneme na pár minutek gril, aby povrch koláče hezky zezlátl.

Ještě horký moučník poléváme připraveným sirupem a zdobíme praženými mandlemi.










Žádné komentáře:

Okomentovat