26. listopadu 2013

Maqlubi



Maqlubi, neboli obrácený hrnec, je smažená zelenina s masem a rýží, takové arabské "rizoto". Zeleninu je možné použít jakoukoliv, maso také, tedy kromě vepřového, to má u nás - vstup přísně zakázan!

Já jsem pro dnešek volila maso kuřecí a ze zeleniny mrkev, květák, lilek, brambory a cibuli.  Na tomhle jídle mi nejvíc chutná právě zelenina, která se před samotným vařením ještě syrová osmaží. Maso dodá rýži tu správnou chuť a koření vše krásně ovoní.

Připravte si:

1/2 kg kuřecího masa (použila jsem stehenní řízky)

4 malé cibule

1 menší lilek

1 menší květák

4 mrkve

2 brambory

2 hrnky rýže

1 lžička mletého nového koření

1/2 lžičky kardamomu

1/2 lžičky skořice

sůl a drcený pepř

olej 


Lilek nakrájíme na větší kostky, posolíme a necháme asi 1/2 hodinky vypotit. Stejně pokrájíme i brambory, květák rozebereme na růžičky, mrkev nakrájíme na větší kousky a cibule pouze oloupeme.

Všechnu zeleninu osmažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova. Na papírovém ubrousku necháme okapat přebytečný olej.




Maso nakrájíme na libovolně velké kousky a na olivovém oleji rychle orestujeme. Maso připravujte v hrnci s vyšším okrajem, vše se totiž bude vařit pěkně pospolu. Dobře osolíme, přidáme pepř, nové koření, kardamom a skořici, necháme rozvonět a přisypeme dobře propláchnutou rýži. Několikrát promícháme, krátce orestujeme. 

Nakonec poklademe osmaženou zeleninou, zalijeme vodou (zhruba po úroveň zeleniny) a pod pokličkou vaříme do změknutí rýže.

Během vaření směs nemícháme, spíše lehce prohodíme a podle potřeby dále podléváme vodou. Maqlubi by nemělo být příliš suché, ale pěkně šťavnaté.

Podáváme se zakysanou smetanou a zeleninovým salátem...a pitou :o))

A proč obrácený hrnec? Oblíbený arabský způsob servírování maqlubi - hrnec přiklopíme větším kulatým tácem, podnosem, talířem, rychle otočíme a necháme asi 15 minut spočinout. Poté hrnec pomalu sundáme. Veškerá tekutina steče na podnos a celé jídlo drží tvar hrnce. 

Tip: Do maqlubi přidejte i trochu vařené cizrny.



Žádné komentáře:

Okomentovat