20. listopadu 2013

Plněné tykve s rajčatovou omáčkou




 Arabové velmi rádi a často plní všechny možné druhy zeleniny – cukety, papriky, okurky, cibuli, tykev, brukev, malé lilky, mrkev, brambory. Prostě vše, co jde naplnit, vydlabou a použijí. Zeleninu při vaření většinou kombinují, oblíbenou kombinací jsou malé lilky, cuketky a zelené papriky. Nádivka je většinou masová (z mletého nebo drobně pokrájeného hovězího či jehněčího masa) s rýží, doplněna kořením. Někdy se přidávají i piniové oříšky.


Součástí plněné zeleniny je omáčka, rajčatová (z čerstvých rajčat) nebo jogurtová, ve které se zelenina vaří. Já jsem zvyklá plněnou zeleninu připravovat v troubě, a tak ani dnešní recept není výjimkou, víc nám tak chutná.

Na plněné tykve si připravte:





10 – 12 tykví (dle velikosti)

Nádivka:
½ kg mletého hovězího masa
1 hrnek (200 ml) rýže
½ lžičky mletého nového koření
¼ lžičky skořice
¼ lžičky římského kmínu
trocha hovězího vývaru
dle potřeby sůl a pepř
olivový olej

Omáčka:
10 velkých zralých rajčat
4 kuličky nového koření
8 kuliček pepře
3 hřebíčky
kousek celé skořice (asi 5 cm)
½ litru hovězího vývaru
1 lžíce tmavého třtinového cukru
3 lžíce perníku na strouhání

dle potřeby sůl

Jednotlivé tykve pomocí škrabky oloupeme, nožem seřízneme stopku a vnitřek opatrně vydlabeme. Nedlabeme příliš na tenko, aby nám tykve varem nepopraskaly. Vydlabanou dužninu můžeme dále použít, u Arabů je často součástí míchaných vajíček k snídani.

Rajčata nakrájíme na větší kousky, dáme do hrnce, přidáme sůl, cukr, skořici, nové koření, pepř a hřebíček, a pod pokličkou dusíme hodně do měkka. Rajčata není třeba podlévat, varem pustí hodně šťávy. Rozvařená rajčata propasírujeme přes síto. Vzniklou omáčku smícháme s vývarem, podle potřeby dochutíme,  jemně zahustíme perníkem na strouhání a necháme projít varem. Arabové obvykle omáčku nezahušťují vůbec, ovšem variantu s perníkem si velmi oblíbili.

Rýži několikrát propláchneme a necháme okapat. Na olivovém oleji necháme rozvonět pepř, nové koření, skořici a římský kmín. Poté přisypeme rýži a chvilku restujeme. Nakonec zalijeme trochou vývaru (po úroveň rýže) a pár minutek povaříme, do vstřebání tekutiny. Pak odstavíme a necháme vychladnout.

Mleté maso, doporučuji čerstvě mleté, osolíme a smícháme s rýží. Touto směsí plníme připravené tykve, tak cm pod okraj. Pokud vám zbyde nádivka, vytvarujte z ní menší kuličky a přidejte je do omáčky. To ocení hlavně děti, ty moje je přímo milují.

Naplněnou zeleninu vložíme do omáčky a při 190 stupních (horní a dolní ohřev) zhruba 90 minut (přikryté) pečeme.

Plněné tykve se podávají buď samostatně nebo s pitou, která často nahrazuje příbor. V muslimském světě není zvykem před jídlem přát dobrou chuť, ale vysloví se krátká prosba, BismiLláh (ve jménu Alláha – Boha) a jí se zásadně pravou rukou. Během jídla se u Arabů rozhodně nudit nebudete. Nikdo vás nebude napomínat, že u jídla se nemluví. Právě naopak, je více než dovoleno živě konverzovat, bavit se a smát, rozjímat a hlavně nikam nespěchat!  






Žádné komentáře:

Okomentovat